De Nationale Collectie Passiflora

In de 10 jaar van haar bestaan is de Nationale Collectie Passieflora van Cor Laurens uitgegroeid tot een collectie die uniek is in de wereld en momenteel zo’n 240 verschillende botanische soorten en hybriden omvat.

De N.C.P wil zo veel mogelijk van de 500 bekende soorten opnemen. Dat is deels voor nadere studie, maar ook om de soort voort te kweken en eventueel later in het wild te kunnen terugplanten. In het kader van natuurbehoud zijn er ook plannen om Passiflora-collecties op te zetten in de oorspronkelijke gebieden, o.a. in het onlangs gevestigde natuurreservaat ‘Trésor’ in Frans Guyana (in beheer van de Rijksuniversiteit Utrecht).
Er worden nog steeds nieuwe soorten ontdekt (o.a. P. lancetillensis en P. lourdesae) maar daarnaast sterven nog steeds soorten uit (zoals P. lourdesae en P. escobariana) door vernietiging van het tropisch oerwoud.
De collectie wordt zorgvuldig beheerd waarbij grote aandacht wordt besteed aan naamgeving en registratie van herkomst.

Van elke botanische botanische soort probeert de N.C.P. verschillende klonen kweken om inteelt te voorkomen en toch ‘soortecht’ zaad te kunnen winnen.

Er wordt plantmateriaal uitgewisseld met botanische tuinen en vlindertuinen over de hele wereld. Er is ook een gericht kruisingsprogramma gericht op het maken van hybriden die geschikt zijn als sierplant voor ons klimaat. Succesvolle kruisingen van de laatste jaren zijn o.a. ‘Purple Haze’, ‘Piresi’ en ‘Pura Vida’, vooral vanwege de prachtige en rijke bloei.

De N.C.P is sinds kort ondergebracht in een kas van 250 m2, waarvan een deel (30 m2) is ingericht voor de kweek van passiebloemvlinders (Heliconius).

Donateurs kunnen de collectie op afspraak bezichtigen in de periode juni-oktober. U kunt donateur worden door jaarlijks een minimale bijdrage van € 10,– over te maken op postgiro 2645714 of bankrekening 472557807 tnv C. Laurens te Heinkenszand.
U ontvangt hiervoor de planten- en zadenbestellijst en tweejaarlijks de collectiecatalogus in kleur.

Cor Laurens © 2013