Over passiebloemen…

Er zijn in de wereld zo’n 500 verschillende soorten Passiflora’s. Hun verspreidingsgebied ligt hoofdzakelijk in Midden- en Zuid Amerika en ze groeien zowel laagland als hoger gelegen gebieden (tot 3000 mtr).

Er is een enorme variatie in afmetingen, bladvorm en grootte. Ook de bloemen komen in allerlei vormen en kleuren voor. Daarbij zijn vele soorten vrij eenvoudig te kweken zodat deze planten uw aandacht verdienen.
In hun natuurlijke omgeving zijn ze waardplant (voedselplant) van belang voor de rupsen van heliconiusvlinders, waarbij elke vlindersoort een eigen Passiflorasoort heeft.

Dit heeft geleid tot een fascinerende oorlogvoering tussen vlinder en plant waar geen middel wordt geschuwd. Passiflora’s verdedigen zich met giftige stoffen en door imitatie vlindereitjes in hun bladoksels te maken. De vlinders passen hun stofwisseling aan en maken gebruik van de plantaardige gifstoffen zodat ze zelf giftig worden voor vogels. Het kleurpatroon van deze giftige soorten wordt weer geïmiteerd door onschuldige vlindersoorten. Enfin, het is een lang en interessant verhaal vol list en bedrog waarover later misschien meer……

Vanwege hun chemische oorlogvoering tegen vlinders, zijn verschillende Passiflora’s ook voor de farmaceutische industrie van belang. P. incarnata levert bijvoorbeeld een bestanddeel voor homeopathische middelen tegen slapeloosheid en nervositeit. In Midden en Zuid-Amerika worden verschillende soorten op grote schaal gekweekt voor de vruchten, waarbij de vruchten en niet de planten een lokale naam hebben. Serieuze liefhebbers zijn verenigd in de P.S.I., de Passiflora Society International. Opgericht in 1991 door Ron Boender van Butterflyworld Florida, U.S.A. In Nederland hebben we de Nationale Collectie Passiflora die door Cor Laurens wordt beheerd. Cor beheert ook de internationale P.S.I. Seedbank en is hun contactpersoon voor Europa.